Wino dla inżyniera (204). Chłodziarki do wina


03-08-2018 17:09:18

O tym, że wino należy podawać we właściwej temperaturze, wiedzą już chyba wszyscy, ale o odpowiednich warunkach przechowywania wina (zwłaszcza przez dłuższy czas) wie już niewielu. Tu pewnie niejeden czytelnik się zbuntuje, myśląc sobie: jakie przechowywanie, przez jaki dłuższy czas? W przeciętnym domu jest zazwyczaj 5-10 butelek wina, które wypija się w ciągu miesiąca, więc nawet przy złym przechowywaniu to wino nie zdąży się zepsuć.

No dobrze, ale co zrobić, jeśli ktoś się zapędził i ma tych butelek kilkadziesiąt, a do tego są wśród nich trunki naprawdę zacne i chciałby trochę poczekać, zanim po nie sięgnie? Odpowiedź jest prosta: powinien sobie sprawić chłodziarkę do wina, zwaną również winiarką. Takie urządzenie prawie każdy już widział np. w dobrych restauracjach, ale tam to są kolosy na 100-200 butelek. Tymczasem rynek oferuje już winiarki na 6, 12 czy 24 butelki – i taki mebel spokojnie da się wstawić do standardowej kuchni, nie zagracając jej. Warto przy tym wybrać chłodziarkę wolnostojącą i do tego ze szklanymi drzwiami, bo wygląda bardziej efektownie. Ponieważ wino lubi jednak ciemność, szkło drzwi takiej chłodziarki powinno być przyciemniane i posiadać filtr UV. Do tego chłodziarka powinna być wyposażona w węglowy filtr powietrza, zabezpieczający wino przed przejmowaniem (przez korek) obcych zapachów.

W najprostszych chłodziarkach temperatura w całym wnętrzu jest jednakowa. To winiarki jednostrefowe, nadające się praktycznie tylko do przechowywania jednego rodzaju wina (np. albo win białych albo czerwonych, nigdy i takich i takich razem). Rozwiązaniem bardziej wyrafinowanym, choć oczywiście droższym, są winiarki dwu- i trzystrefowe, gdzie temperaturę można nastawiać oddzielnie dla każdej ze stref. W takich urządzeniach można np. przechowywać na górze wina czerwone (temperatura 16oC), w środkowej strefie (10-12oC) wina białe, a na samym dole (6oC) – wina musujące.

Kolejnym istotnym zagadnieniem w winiarkach są półki. Dlaczego? Ano dlatego, że wino lubi spokój, a agregat każdej chłodziarki wytwarza drgania i to właśnie półki powinny je tłumić – stąd potrzebna jest ich sztywna konstrukcja i miękkie osadzenie. Do tego, winiarka powinna zapewniać swobodę w ustawianiu półek na różnej wysokości – bo nigdy nie wiadomo, ile i jakich butelek będziemy chcieli na każdej półce przechowywać (to się przecież zresztą zmienia w czasie). Półka powinna ponadto zatrzymywać wino przeciekające przez nieszczelny korek (czasem się zdarza!) – tak, by nie ściekało na butelki przechowywane niżej.

Człowiek jest istotą wygodną – więc najlepiej byłoby, gdyby na każdej półce mieścił się tylko jeden rząd butelek, bo wtedy łatwiej do nich sięgnąć. Układanie na jednej półce trzech rzędów butelek kolejno na sobie zwiększa wprawdzie pojemność winiarki, ale o wygodzie lepiej nie mówić, a i stłuczki trafiają się często. Najlepsze winiarki mają przy tym półki miękko wysuwane na specjalnych prowadnicach i można obejrzeć wszystkie butelki na danej półce bez konieczności jej podtrzymywania po wysunięciu.

Nowoczesne i droższe winiarki reprezentują klasę energetyczną A lub A+; one zużywają rocznie 150 kWh energii. Tańsze (np. takie, jak moja chińska winiarka Hoover) potrzebują rocznie aż 600 kWh, ale kosztują zaledwie kilkaset złotych, a nie kilka tysięcy.

Na koniec coś dla tych, których interesuje wyłącznie schłodzenie na raz jednej butelki wina. Z myślą o nich powstało urządzenie w kształcie niewielkiej skrzyneczki o nazwie Skybar (dostępne w USA za 225 dolarów); wstawia się do niego przez oszklone drzwiczki butelkę, którą zamierzamy wypić, wybiera z menu jeden z 15 rodzajów wina, jaki reprezentuje ta butelka i wciska "Start", a już Skybar sam schładza wino do odpowiedniej temperatury i po schłodzeniu dystrybuuje je przez specjalny kranik. Co ważniejsze, urządzenie wysysa powietrze z otwartej butelki, więc wino można przechowywać w nim do 10 dni bez obawy, że zwietrzeje. Może więc Skybar zamiast winarki?

Strach pomyśleć, co ludzie jeszcze wymyślą!

winny maniak

Komentuje Waldemar Rukść

21-22
Aktualny numer WSZYSTKIE
eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl