Wino dla inżyniera (207). Polskie wina z vitis vinifera


21-09-2018 16:10:39

Na świecie prawdziwe wina robi się ze szlachetnej winorośli vitis vinifera. Winorośl tę – pomimo trudności – uprawia się już i u nas, m.in. w  Winnicy Turnau, w Starej Winnej Górze u Marka Krojciga, w Winnicach Wzgórz Trzebnickich i Winnicy Wieliczka. Wytwarzane tam wina z vinifery zebrał na początku czerwca w swoim wine-barze Mielżyński, będący znanym promotorem uprawy w Polsce winorośli szlachetnej. Pokaz zrobił wrażenie – tak dobrego zestawu win o takim pochodzeniu po prostu się nie spodziewałem.

Wina Krojciga: "Riesling Liryczny" i  "Riesling znad Pradoliny" znałem już wcześnie; pisałem zresztą o nich w "PT". Jak wypadły w najświeższym roczniku 2017? Liryczny był – jak zwykle – bardziej kwasowy niż ten "znad Pradoliny", miał też dobrą ekstraktywność, ale aż się dopraszał o towarzystwo potraw. Na jego tle ten "znad Pradoliny" mógł się wydać wręcz winem medytacyjnym – miał świetną równowagę, sporo ciała i leciusieńkie niuanse ziołowe.

Rieslingi Krojcig robi od lat, ale teraz okazało się, że ma również w zanadrzu niespodziankę – wino ze szczepu Pinot Gris. To z rocznika 2017 było bardzo aromatyczne, choć jego nos kojarzył się trochę z landrynkami; za to usta tego wina wręcz zachwycały – były bardzo ekstraktywne, świeże, doskonale kwasowe.

Pokrzepiony rieslingami od Krojciga udałem się na mini-stoisko Winnic Wzgórz Trzebnickich, na którym pokazano trzy wina: Riesling '2016, Chardonnay '2016 i Gewuerztraminer '2016. Riesling miał delikatny nos i fajne usta o nutkach smakowych dość typowych dla szczepu. Było w nich mnóstwo owocu, trochę akcentów ziołowych i dobrze wbudowana kwasowość oraz trochę "chrypki".

Chardonnay z Wzgórz było winem niebeczkowanym. Miało świeży nos (trochę w stylu Torrontesa), a w ustach stanowiło genialne wręcz połączenie świeżości i łagodności. Może nie było winem zbyt ekstraktywnym, ale być może sprawiał to bardzo niski poziom cukru.

Gewuerztraminer z tej samej winnicy okazał się winem bardzo aromatycznym, wręcz cukierkowatym, o nosie zapowiadającym słodycz w ustach, ale usta tej zapowiedzi nie potwierdzały. To wino trochę przypominało dobrze zrobione, łagodne Chardonnay.

Na kolejnej "beczce" w wine-barze Mielżyńskiego swoje wina z vinifery prezentowała Winnica Turnau. W jej ofercie degustacyjnej znalazły się: Riesling '2016 i Chardonnay z tego samego rocznika. Riesling miał typowy nos z lekką nutka naftową; miał też dobrą kwasowość, świetnie zintegrowaną z pozostałymi składnikami wina (dobry kręgosłup kwasowy) i doskonałą mineralność. Przy 9 g cukru to wino miało aż 7 g kwasu, a efektem była fantastyczna równowaga kwasowo-cukrowa, dobry ekstrakt i sporo ciała.

Chardonnay od rodziny Turnau było już winem potężniejszym (14%), o nieco mniejszej zawartości kwasu (6 g) i cukru (5,5 g). To wino miało już kontakt z beczką (po 50% dębową i akacjową). Mnie przypominało najlepsze austriackie Chardonnay.

Na końcu imprezy zdegustowałem wina z Winnicy Wieliczka – Rieslinga '2017, białe cuvée Seraf '2017, Chardonnay 2017 oraz czerwone cuvée Regis. Warto zauważyć, że Winnica Wieliczka jest na mapie polskiego winiarstwa miejscem szczególnym – winorośl uprawiana jest tam biodynamicznie, a nad winifikacją czuwa Agnieszka Rousseau – najlepsza polska specjalistka w tym zakresie.

Jak smakowały ich wina? Riesling wyróżniał się kwasowością ostrą jak brzytwa i odnosiłem wrażenie, że jest jeszcze za młody do picia. Cuvée Seraf (Chardonnay, Gruener Veltliner, Muscat, Sauvignon Blanc i Pinot Gris) miało mało intensywny, wręcz niuansowy nos, ale za to bogate usta, w miarę świeże, z odrobinką słodyczy, dobrze zrównoważone. Z kolei Chardonnay było – podobnie jak Riesling – bardzo kwasowe, ale poza tą kwasowością trochę mu brakowało charakteru. I wreszcie ostatnie z win – cuvée Regis (Merlot i Pinot Noir) – przypominało raczej Gamay niż Pinot Noir.

Lwią część win zaprezentowanych na tej degustacji uznałem za znakomitą. Nie zapominajmy więc o polskich viniferach!

winny maniak

Komentuje Waldemar Rukść

21-22
Aktualny numer WSZYSTKIE
eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl