Wino dla inżyniera (219): Co nowego na antypodach?


24-05-2019 21:04:52

Pomysł australijskich winiarzy na zawojowanie światowych rynków nie ulegał przez lata zmianom: produkujmy tłuste, mocno beczkowane Chardonnay dla miłośników win białych i ekstraktywny, mocno owocowy, lekko pieprzny na końcówce Shiraz dla amatorów win czerwonych. Ten pomysł zaczyna się jednak ostatnio zmieniać.

W marcu br. w Warszawie odbyła się degustacja win australijskich, na której można było spróbować ponad 100 win 12 różnych wystawców. Większość oferty (65%) stanowiły wina białe, na czerwone przypadło prawie 30%, a reszta - na różowe i musujące.

Co zaprezentowali Australijczycy na tegorocznym pokazie? Wina zdecydowanie lżejsze i bardziej świeże niż poprzednio, ale nadal w większości przypadków jednoszczepowe. Wśród białych królowały: Chardonnay (17 butelek), Riesling (7 etykiet), Semillon i Moscato (po 3 butelki); ciekawostkami były pojedyńcze butelki z Pinot Grigio czy Assyrtiko. Wśród win czerwonych najwięcej było tych ze szczepów Shiraz (35 etykiet) i Cabernet Sauvignon (10 butelek). Wystawiono również po 2-3 butelki Merlota, Grenache i Pinot Noir oraz pojedyńcze butelki z Tempranillo, Nero d'Avola i Malbeka.

Najlepsze (choć drogie) wina zaprezentowała firma Torbreck; nawet jej podstawowy Shiraz (powyżej 100 zł) smakował wybornie, a najdroższy Runrig '2015 był już kwintesencją wyszukanego smaku. Doskonałe wrażenie zrobiły na mnie także wina firm Langmeil z Barossy, Wakefield z Clare Valley i Xanadu z Margaret River. Langmeil Orphan Bank Shiraz '2014 miało mocno owocowy nos (owoce przegotowane, wręcz powidła) z nutkami alkoholu oraz niuansami likierowymi. W ustach było jakby leciutko słodkawe (ale przy 100%-wej wytrawności), pełne, nie przebeczkowane. To wino było Shirazem w najlepszym wydaniu tradycyjnego stylu.

Wakefield Estate Cabernet Sauvignon '2016 miało wprawdzie mało intensywny nos, ale za to było krągłe w ustach, mocno owocowe i ekstraktywne, świetnie zrównoważone i jakby lekko słodkawe pomimo sporej kwasowości i taninowości.

Xanadu Estate Cabernet Sauvignon '2014 było z kolei winem mocno taninowym, charakternym, bez śladu jakiejkolwiek słodkości. W ustach można było w nim wyczuć nutki jagód, aronii, solanki oraz sporą kwasowość, ale dobrze wbudowaną.

Spośród Shirazów, moją uwagę przyciągnęły jeszcze: Yering Station Village Shiraz '2016 z Yarra Valley oraz Warboys Vineyard Biodynamic Shiraz '2016. Pierwsze z tych win miało nos o lekko słodkawej nucie, ale bez dżemolady. W ustach było "szczuplejsze" niż tradycyjne Shirazy, pełnowytrawne, dobrze zrównoważone i dymne, miało też miękkie taniny i sporą kwasowość.

Drugie z ostatnio wymienionych win miało wprawdzie nos trochę "bio" (który nie wszyscy lubią), ale jego usta wynagradzały to w pełni. Przy ataku kwasowo-taninowe, już od połowy długości prezentowały świetną równowagę. Taniny tego wina nie wysuszały, a wyczuwalne w ustach: słodka śliwka, dżem czereśniowy i jeżyny wcale nie sprawiały wrażenia przegotowanych.

Wina wieloszczepowe godnie reprezentowało na degustacji Thorn Clarke Terra Barossa Cuvee '2016 (Shiraz, Cabernet, Pinot Noir). Jego nos był delikatny, z nutkami mielonego czarnego pieprzu i tytoniu, natomiast usta – ostro taninowe, ściągające i kwasowe. To było charakterne wino o ogromnej ekspresji, potężne, długie, choć równowagę odczuwało się w nim dopiero na finiszu.

Zacząłem od win czerwonych, więc na koniec słów kilka o białych. Podobało mi się kilka świeżych Chardonnay, np. Jacob's Creek Reserve Chardonnay '2016, które świetnie nadawałoby się do sandacza czy kurczaka na ostro-kwaśno. Rewelacją był Jim Barry Watervale Riesling '2018, o nieco kwiatowym nosie, przypominający trochę wina alzackie z tego szczepu. To było naprawdę "szczupłe" wino, o wyraźnej, ale niemęczącej kwasowości i przyjemnym posmaku jabłkowo-gruszkowym z niuansami skórki cytryny.

Wiosna wymaga świeżości – pędźmy więc po nowomodne, lekkie wina z kraju

kangurów. Na zdrowie!

winny maniak

Komentuje Waldemar Rukść

16-17
Aktualny numer WSZYSTKIE
eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl