Wino dla inżyniera (255): Dobre bordeaux również do grilla


19-09-2021 12:48:05

W czerwcu br. w ogródku przy zrewitalizowanych budynkach starej Warszawskiej Fabryki Koronek firma Mielżyński udowodniła, że zacne Bordeaux można z powodzeniem łączyć z polskimi potrawami z grilla. Dowód przeprowadzono na potrawach serwowanych przez białostocką firmę "Rzeźnik-Sztuka Mięsa", prowadzącą znaną na Podlasiu restaurację, zakład rzeźniczy z rozbiorem i przerobem mięsa oraz dojrzewalnią wołowiny, a także sklepy: stacjonarny i internetowy z wędlinami i różnorodnymi mięsami oraz mięsnymi daniami obiadowymi.

Firma zasłynęła już w międzyczasie z jakości swej oferty oraz  szybkości i niezawodności dostaw, a także możliwości precyzyjnego dostosowywania ich jakości do specyfiki wymagań klienta – nie dziwota więc, że Mielżyński właśnie ją wybrał na partnera. Nie bez znaczenia był też zapewne fakt, że "Sztuka Mięsa" zaczęła niedawno w swojej nowo uruchomionej piekarni, prowadzonej pod nazwą "Sztuka Chleba i Wina", sprzedawać wina od Mielżyńskiego.

Mięsne dania ze "Sztuki..." zaserwowano na pikniku grillowo-winnym, zorganizowanym przez Mielżyńskiego. Ten dobrał do grilla wina od czterech znakomitych bordoskich producentów: Chateau Fourcas Hosten (Listrac Medoc), Clos Cantenac (St. Emilion), Chateau Seraphine (Pomerol) i Chateau Branaire Ducru (St. Julien).

Pierwszą parą (jeszcze nie grillową) było risotto z szyjkami raków i szparagami oraz białe Chateau Fourcas Hosten '2017 – wino z przewagą Sauvignon Blanc i niewielkim dodatkiem Sauvignon Gris, fermentowane w beczce. To wino było dobrze zbudowane, beczkowo-cytrusowe, w ustach świeże i cieliste, z dobrą kwasowością, nieco rosnącą na długości. Miało też – dzięki dodatkowi Sauvignon Gris – dobrą strukturę. Chociaż risotto było raczej maślane, a wino dość kwasowe, w upalny dzień ta para świetnie do siebie pasowała.

Następnymi przeznaczonymi do degustacji były już wina czerwone: Petit Cantenac Grand Cru '2018 i L'Innocence de Seraphine '2017. Pierwsze z nich miało intensywny, złożony, ale bardzo elegancki nos oraz ekstraktywne, owocowe, zrównoważone usta z miękkimi taninami, natomiast drugie było ostrzejsze w swoim wyrazie, z większą kwasowością i twardszymi taninami. Jakość obu tych win mnie zaskoczyła – już dawno nie piłem tak świetnie poukładanych bordosów! Pierwsze z tych win określiłem jako ekspresyjne, a drugie – jako "szepczące" i zagadkowe.

Do tych winnych delikatesów podano warzywa, pochodzące już naprawdę z grilla (szparagi, broccholini i pomidorki koktajlowe). O smaku całości decydowały broccholini (dzikie szparagi). Czerwone Cantenac pasowało do tego genialnie, choć w pierwszym odruchu chciało by się ponownie sięgnąć po białe wino.

Po tym wszystkim na stół trafiła prosto z grilla zwijana kiełbaska jagnięco-cielęca z czosnkiem (tzw. kofta), a do niej – Clos Cantenac '2016 (100% Merlota). Nos tego wina obiecywał głębię i równowagę w ustach, a ekstraktywne usta dotrzymały tej obietnicy. Kofta i Cantenac okazały się także dobrze dobraną parą.

Ukoronowaniem imprezy było połączenie steka New Yorker z sezonowanej wołowiny z Chateau Seraphine '2018. W tym zestawieniu wino obroniło się lepiej niż stek z grilla; mnie trafił się odrobinę przetrzymany, ale traktuję to jako wypadek przy pracy. Za to wino było czystą poezją w ustach – gęste, pełne, ekstraktywne i zrównoważone. Ktoś nazwał je hedonistycznym i miał rację.

Deserem po posiłku był podany z ciemnym krakersem sezamowym ser "pijana koza", dojrzewający w wytłoczynach owocowych z nalewek. Smakował wybornie, zwłaszcza z zaserwowanym do tego winem, którym było Chateau Branaire Ducru Grand Cru Classe '2015. Wino było ponownie ekstraktywne, zrównoważone i miało potężne taniny.

Dawno wina z Bordeaux tak mnie pozytywnie nie zaskoczyły. Muszę wprawdzie przyznać, że nie były to bordosy z supermarketów po 40 zł (najtańsze z win zaserwowanych przez Mielżyńskiego kosztowało ok. 160 zł, najdroższe – już 800 zł), ale myślę, że już wina za 50–100 zł mogłyby smakować do grilla równie dobrze. Warto spróbować!         

winny maniak

Komentuje Waldemar Rukść

eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl