Wino dla inżyniera (257): Przesiadka na czerwone


20-11-2021 19:16:34

Ponad pół wieku temu Wiesław Michnikowski zaśpiewał w jesiennym wydaniu Kabaretu Starszych Panów swoje słynne „Addio, pomidory!” Dzisiaj ja powinienem zaśpiewać „Addio, białe wina”, bo jesień jest porą, kiedy większości winopijców przechodzi chęć na rześkie wina białe i cała ta rzesza „przesiada się” na wina czerwone.

Poranki i wieczory bywają już naprawdę chłodne. Kiedy wraca się do domu lekko zziębniętym, nie myśli się o orzeźwieniu, tylko o łagodnej rozgrzewce –  i tu czerwone wina są jak znalazł. Czy wszystkie –  nie, ale wybór zależy już od gustu. Innych win należy szukać do późnego wieczornego obiadu, a innych do medytacyjnego picia „solo” przy kominku. Ja skupię się na tych drugich.

Typowy polski winopijca oczekuje od wina czerwonego łagodności. Tu na myśl przychodzi w pierwszym rzędzie Merlot –  chociażby taki, jak chilijskie Ventisquero Queulat Gran Reserva Merlot '2017 (Winezja, z rabatem ok. 45 zł). To wino łączy w sobie delikatność i równowagę, a aromat wędzonych śliwek wyczuwalny w jego ustach czyni trunek „miękkim”. Żeby było ciekawiej, wino ma wyraźnie wyczuwalne taniny i charakter, ale to nie niweczy jego miękkości.

Z win „miękkich” przychodzi mi do głowy jeszcze Zinfandel – np. taki, jak kalifornijski Woodhaven Zinfandel '2019 (Winezja, cena zrabatowana do ok. 35 zł) czy jego zdecydowanie droższy „starszy brat” –  3 Finger Jack Old Vine Zinfandel (tu już 71 zł, ale to w końcu wino ze starych krzewów, więc musi kosztować). Obydwa te Ziny mają leciutką słodycz w tle, choć są winami pełnowytrawnymi. Można je w związku z tym pić bez towarzystwa potraw –  po prostu dla czystej przyjemności.

W Polsce od paru lat królem win „miękkich” jest włoskie Primitivo. O winach z tego szczepu pisałem już parę razy, więc tu nie będę się powtarzał, ale muszę jednak wspomnieć o ciekawej mieszance dwuszczepowej z Apulii –  winie Why Not Negroamaro-Primitivo '2020, którą kupiłem niedawno w Winezji za niecałe 40 zł. Szczep Primitivo został w niej uzupełniony inną apulijską odmianą –  Negroamaro, co przydało całości charakteru.

Jeszcze niedawno Negroamaro wykorzystywane było przede wszystkim jako dodatek do innych szczepów, ale z czasem „wybiło się na niepodległość”. Dziś wina zrobione w 100% z tej odmiany nie są już rzadkością, czego przykładem może być chociażby Varvaglione 12 e mezzo Negroamaro del Salento (dostępne w wielu miejscach za ok. 43 zł). W nosie tego wina dominują aromaty dzikich jagód i przypraw, a w ustach –  miękkie ciemne owoce, wiśniowy dżem i wanilia. Wino nie jest przy tym pozbawione tanin, ale delikatnych.

Kolejną ciekawą odmianą winorośli pochodzącą z Apulii jest Nero di Troia. Warto poszukać win zrobionych z tego szczepu –  w ich nosie zazwyczaj dominują wędzone śliwki, wiśnie i/lub słodkie czereśnie, a w ustach –  maliny i morwa. Te wina mają ponadto sporą (ale nie męczącą) kwasowość, świetną strukturę, cudowną okrągłość i intensywne, ale dobrze zrównoważone taniny. W niektórych z nich w nosie wyczuwa się delikatny aromat fiołków.

Wśród win „z iluzją słodkości w tle” niesposób nie wymienić młodszego brata Amarone, czyli Ripasso. Takim właśnie winem, „podkręcanym” wytłokami z podsuszanych winogron z późnego zbioru, jest Casa Giona Valpolicella Ripasso '2018 (Winezja, ok. 50 zł). Głębia, intensywność, okrągłość – to jego główne cechy. Do medytowania przy kominku z kieliszkiem w dłoni –  jak znalazł.

Miłośnikom win nieco poważniejszych mogę polecić ponadto dwa wina z Douro, oferowane przez Mielżyńskiego: Meandro i Vale D. Maria (ceny w przedziale 40-60 zł).
Są niezwykle ekstraktywne i mają wszystko to, co trzeba. A posiadaczom nieco grubszych portfeli sugeruję spytanie w Domu Wina o pochodzące z australijskiej Barossy wino Anaperenna od Bena Glaetzera (ja za rocznik 2006 dałem jakiś czas temu 126 zł). Niebo w gębie!

Czerwone wina mogą dać pijącemu mnóstwo przyjemności i umilić smutną skądinąd jesień, więc nie bójmy się na nie „przesiąść”!

winny maniak

Komentuje Waldemar Rukść

eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl