W numerze 3/2023

INŻYNIER

Statuetki dla najlepszych

Uroczyste podsumowanie XXIX edycji plebiscytu o tytuł „Złotego Inżyniera” było spotkaniem ludzi, którzy twardo stąpają po ziemi inżynierów ludzi, którzy w trudnych czasach okazują się nam bardzo potrzebni, zwłaszcza mądrych, którym należą się wyróżnienia – stwierdził prowadzący red. Roman Czejarek, Honorowy Złoty Inżynier PT, inżynier elektryk po Politechnice Szczecińskiej.

Jerzy Bojanowicz

Zdjęcia: Janusz M. Kowalski


Zanim zostaną „złotymi"

Ciekawym uzupełnieniem finału plebiscytu Złotego Inżyniera i obchodów Światowego Dnia Inżyniera była prezentacja dwóch czołowych w Polsce politechnicznych studenckich kół naukowych.

jaz.


Z ŻYCIA FSNT-NOT

Pamięć wybitnego twórcy techniki godnie uczczona

Lista dokonań wybitnego twórcy techniki, inżyniera Piotra Drzewieckiego, pierwszego prezydenta Warszawy w niepodległej Polsce, jest imponująca. Pozostawił po sobie bogatą spuściznę w każdej dziedzinie, którą się zajmował. Okazją do przypomnienia licznych zasług prezydenta stolicy w II Rzeczypospolitej było odsłonięcie jego popiersia 2 marca 2023 r., na skwerze Piotra Drzewieckiego w Parku Mirowskim w Warszawie.

JC


Ramię w ramię z branżą

W cyfrowym świecie zdominowanym przez zautomatyzowane procesy i sztuczną inteligencję znacząco zmienia się rynek pracy. Rośnie zapotrzebowanie na specjalistów w zupełnie nowych zawodach. Wiele osób stanie przed koniecznością poszerzania dotychczasowych kompetencji lub całkowitego przekwalifikowania zawodowego. Branżowe centra umiejętności (BCU) będą w tym bardzo pomocne.

Jolanta Czudak


GOSPODARKA

Przyszłość polskiej energetyki

W 2021 r. został opublikowany dokument „Polityka energetyczna Polski do 2040 r.”, który zakłada, że w  2040 r. ponad połowę mocy zainstalowanej polskiej energetyki będą stanowić źródła zeroemisyjne. Sprawiedliwa transformacja, budowa niskoemisyjnego systemu energetycznego oraz związana z tym poprawa jakości powietrza to trzy główne filary tego projektu. Realizacja tych celów zakłada transformację polskiego systemu energetycznego w kierunku niskoemisyjnych źródeł energii, takich jak: OZE, wodór, atom.

Opracowano na podstawie referatu wygłoszonego przez prof. dr. hab. inż. Janusza Wojtkowiaka z Politechniki Poznańskiej pt. „Przyszłość polskiej energetyki: atom, OZE, wodór” podczas Światowego Dnia Inżyniera 2023.


Polska w kosmosie

Kosmos kojarzy się nam często z astronomią i obserwacją odległych planet i innych ciał niebieskich. Jednak ostatnio obraz ten ulega zmianie, głównie za sprawą coraz śmielej poczynającego sobie przemysłu pracującego na rzecz podboju Kosmosu. O osiągnięciach Polaków w tej dziedzinie mówił prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, podczas obchodów Światowego Dnia Inżyniera 2023.


Czy wodór zapewni transformację energetyczną?

Postępująca degradacja środowiska naturalnego i zagrożenie zmianami klimatycznymi skłaniają do poszukiwania rozwiązań, które powstrzymają ten proces. Jednym z kierunków działań jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, m.in. przez produkcję energii z wykorzystaniem technologii przyjaznych dla środowiska. Wielkie nadzieje wiązane są z wodorem, nazywanym nawet paliwem przyszłości.

Lidia Sosnowska


Wodór – paliwo przyszłości

Opracowanie metod otrzymywania wodoru z naturalnych zasobów niebędących paliwami kopalnymi, a przy tym spełniających kryteria ekonomiczne, to dla energetyki wodorowej  największe obecnie wyzwanie – uważa prof. Janina Molenda, prezes Polskiego Stowarzyszenia Wodoru i Ogniw Paliwowych, kierownik Katedry Energetyki Wodorowej, z Wydziału Energetyki i Paliw Akademii Górniczo-Hutniczej, w rozmowie z Lidią Sosnowską.


NAUKA

Mobilność rzeczy, metamobilność i robotyka miękka – perspektywy i wyzwania we współczesnej robotyce

Najnowsze osiągnięcia robotyki z systematyczną skutecznością przechodzą najśmielsze oczekiwania twórców filmów z gatunku science-fiction sprzed 20 lat. Roboty już nie są rozpatrywane jako jednostki, w kontekście Czwartej Rewolucji Przemysłowej tworzą ekosystem, który łączy świat rzeczywisty z wirtualnym, a jednostki zrobotyzowane, komunikując się, funkcjonują jako jednolity system. Zmiany dotyczą również postaci współczesnych robotów – dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów mogą naśladować ruchy ludzi i innych istot żywych w sposób coraz bardziej precyzyjny i płynny, aby wspomagać nas w życiu codziennym i coraz bardziej zmniejszać dystans w interakcji człowiek-maszyna. Artykuł przedstawia najnowsze osiągnięcia i kierunki rozwoju oraz podejmuje dyskusję na temat implikacji i wyzwań w badaniach i zastosowaniach współczesnych rozwiązań w robotyce.

dr hab. inż. Andrzej Katunin, prof. PŚ, członek Akademii Młodych Uczonych PAN


STAŁE POZYCJE

Niebo nad głową: Wiosna bez większych atrakcji

Za nami już, rozkapryszona jak mało kiedy pod względem pogody, zima. Ta astronomiczna, podobnie jak pozostałe pory roku, nie liczy się jednak z pogodą, bo wszystko uzależnione jest od przewidywalnych na stu- i tysiąclecia, wzajemnych konfiguracji naszej planety ze Słońcem.

Jan Desselberger


Wydarzenia


Giełda wynalazków i technologii: Poskromić pył i metan

W 2009 r. na mapie ośrodków badawczych i konstrukcyjnych w Polsce pojawiła się nowa nazwa – KOMAG-Instytut Technki Górniczej. Jest to kolejne wcielenie centrum konstrukcyjnego polskiego górnictwa, działającego od 1950 r.

jaz.


Szlakami turystyki industrialnej (2): ABC technicznej peregrynacji

Prekursor pedagogiki pracy w Polsce, prof. Tadeusz Nowacki – w eseju opublikowanym przed siedemdziesięciu laty – napisał kapitalne zdanie: Powszechność zjawisk technicznych wymaga powszechności w rozwijaniu kultury technicznej. Rzecz w tym, że słuszność owej myśli nie gwarantuje, że znajdzie się ona automatycznie w obszarze szczególnego zainteresowania tych, do których została skierowana, czyli społeczeństwa.

Marek Bielski


Pomniki polskiej techniki (2): Mosty pod Tczewem

Bardzo charakterystyczne mosty przez Wisłę pod Tczewem, to z daleka rozpoznawalne zabytki XIX-wiecznej myśli technicznej. Były wysadzane i częściowo odbudowywane, ale co przetrwało do dziś?

Oprac. Bronisław Hynowski


Wino dla inżyniera (273): Chardonnay – i co dalej?


Felieton: Kobiety w biznesie


Filozofia pojęć technicznych (193): Hydraulik polski


Kandydaci do tytułu "Złoty Inżynier 2023": Kazimierz Ruszniak, Tomasz Okruszko, Rafał Pietrasina


Recenzja PT: 95 lat SITPChem


Efekty-defekty


Sygnały o technice


Świerszcze na talerzu

Komisja Europejska od 24 stycznia 2023 r. zezwoliła na wprowadzanie na rynek UE jako nowej żywności (novel food), częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego). Ma być on dodatkiem do ściśle określonych produktów spożywczych w określonej w rozporządzeniu ilości. Wcześniej KE dopuściła do europejskiego rynku żywności szarańczę wędrowną chrząszcza mącznika młynarka i larwy pleśniakowca lśniącego. Chociaż spożywanie owadów nie jest niczym nowym, szczególnie w krajach Azji i Afryki, to dla Europejczyków jest to wciąż egzotyka. Po ogłoszeniu rozporządzenia KE, w Internecie rozpętała się burzliwa dyskusja na temat jedzenia owadów. Jakie jest bowiem uzasadnienia KE do wspomnianych decyzji. Otóż urzędujący w Brukseli politycy są zdania, że insekty stanowią „wysoce odżywcze i zdrowe źródło pożywienia z dużą zawartością białka, tłuszczu, witamin i minerałów”.

Jedzenie owadów ma też rozwiązać problem głodu na świecie. Co prawda, nie bardzo wiadomo, jak wprowadzenia tego typu żywności na rynek europejski miałoby pomóc w rozwiązaniu tych problemów, wszak w Europie niedobory raczej nie występują, a żywność często jest marnowana.

Jakie jeszcze zalety szerokiego włączenia owadów do żywności są podkreślane w medialnych przekazach? Produkcja żywności z owadów jest uzasadniana względami zarówno ekonomicznymi, jak i ekologicznymi. W hodowli insektów nie ma potrzeby wykorzystywania bardzo dużych powierzchni, tak jak w przypadku hodowli drobiu czy bydła. Zmniejsza się również zużycie wody, paszy, a także ilość wydalanych gazów cieplarnianych. I tu pojawia się kolejny argument zwolenników diety „owadziej”. Hodowla owadów, zamiast tradycyjnej hodowli zwierzęcej ma przyczynić się do „ochrony klimatu”.

Pojawiają się też wątpliwości: – Nie znamy jeszcze odpowiedzi na pytania, jak organizm Europejczyków będzie reagował na substancje zawarte w owadach jadalnych – podkreśla prof. Dominika Matuszek, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej. Jak podkreśliła, wartość odżywcza jadalnych owadów jest wysoka, choć nie należy zapominać, że owady mogą produkować lub gromadzić z otoczenia substancje antyodżywcze lub szkodliwe, które mogą wpływać na ograniczenie wykorzystania składników odżywczych, takie jak tiaminaza, kwas fitynowy, garbniki, szczawiany, saponiny, chinony i inne. Mogą także stanowić zagrożenie związane ze specyficzną mikroflorą obecną w owadach.

Z kolei, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Ciecióra jest zdania, że:–  Wywrócenie wartości, jeśli chodzi o dietetykę na Zachodzie staje się już poważnym elementem dyskusji – i przekonuje: – Będziemy bronić tradycyjnych wartości żywieniowych i wolności wyboru jedzenia. Zaznaczył też, że spodziewa się agresywnej kampanii na rzecz spożywania owadów i produktów z nich zrobionych. Wiceminister stwierdził też, że nie będzie zakazu jedzenia produktów z owadów, ale w sklepach produkty z nich muszą być dokładnie oznaczone.

A jak kwestię zmiany nawyków żywieniowych widzą konsumenci? Według sondażu IBRiS, przeprowadzonego na początku marca dla Rzeczpospolitej, jedynie 1,6 proc. ankietowanych uważa, że Polacy powinni dla zdrowia zrezygnować z jedzenia mięsa, 35 proc. jest zdania, że powinni ograniczyć jego ilość. Najwięcej, bo aż  58 proc. jest zdania, by nie zmieniać nawyków żywieniowych. A więc na razie mięso „trzyma się mocno”. Jak będzie w przyszłości – trudno powiedzieć. Być może intensywna promocja „owadzich przysmaków” zmieni gusta konsumentów, bo produkty spożywcze z owadów można już od pewnego czasu kupować w Internecie, serwowane są też w niektórych restauracjach,  a ostatnio do oferty wprowadził je jeden z hipermarketów w Warszawie (są to produkty polskiej firmy).

Pojawiają się też takie pomysły, jak zaproponowany przez Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia z Łodzi które we współpracy z łódzkim magistratem, zachęca do założenia własnej hodowli owadów jadalnych, na klatkach schodowych w blokach, czy kamienicach. 

Kontrowersje dotyczące jedzenia owadów będą zapewne jeszcze długo rozgrzewały Internet, a czas pokaże, czy tradycyjnego polskiego schabowego zastąpią smażone świerszcze.

Martyna Jachimowicz, redaktor naczelna


Komentuje Waldemar Rukść

Przegląd Techniczny Gazeta FacebookPrzegląd Techniczny Gazeta LinkedIn
eNOT.pl - Portal Naczelnej Organizacji Technicznej | eNOT.pl