Miesięcznik Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT

30. edycja plebiscytu Złoty Inżynier
Baner poziomy

Aktualności przeglądu technicznego

Elektryczność i magnetyzm

Opisana w poprzednim odcinku tego cyklu elektryczność z baterii wynalezionych przez Aleksandra Voltę służy nam do dzisiaj. Bez niej niemożliwe byłoby na przykład używanie telefonów komórkowych. Ale elektryczność z baterii pozwala na zaspokajanie potrzeb tylko

Czytaj więcej »
artykuły

Grudniowa rocznica

Prezydent Gabriel Narutowicz był wybitną indywidualnością polskiej i europejskiej techniki i nauki z dziedziny gospodarki wodnej. Urodził się 17 marca 1865 r w Teleszach na Żmudzi jako syn powiatowego sędziego ziemskiego, powstańca styczniowego. Z początkami

Czytaj więcej »
artykuły

Zamek żyje z tego co zarobi

Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich (SIMP) od ponad pół wieku użytkuje jedną z najcenniejszych w kraju pereł barokowej architektury. Jest to zamek w Rydzynie, koło Leszna, który świadczy usługi hotelowo-gastronomiczne. Zabytkowy obiekt uratowany i

Czytaj więcej »
artykuły

Wszyscy jesteśmy konsumentami

Branża spożywcza jest jedną z najważniejszych i najszybciej rozwijających się gałęzi polskiej gospodarki, ale jej odporność na obecny kryzys gospodarczy jest ograniczona. Krajowi producenci żywności, którzy są w Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.) – zrzeszonym

Czytaj więcej »
artykuły

Niebo nad głową: Zimowe koniunkcje

Po marcowej i wrześniowej równonocy oraz czerwcowym letnim przesileniu, jak zwykle z początkiem ostatniej dekady grudnia, drugim w roku przesileniem rozpoczęła się kolejna pora roku – zima 2022/2023. Tym razem punkt zimowego przesilenia (Koziorożca) Słońce

Czytaj więcej »

Nagroda Jamesa Dysona 2022 dla Polaków!

Inteligentny opatrunek SmartHEAL autorstwa doktorantów Politechniki Warszawskiej zwyciężył w konkursie Fundacji Jamesa Dysona. Rozwiązanie ma pomóc w gojeniu się ran przewlekłych. Zwycięzcy otrzymają 162 tys. zł na dalszy rozwój swojego pomysłu. Tradycyjne metody analizy procesu

Czytaj więcej »
Komentuje Waldemar Rukść